Memorandum o kreditu za odsumporavanje dimnih gasova iz TENT-a u martu

Bez autora
Feb 09 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da će u martu biti potpisan memorandum o realizaciji kredita od približno 200 miliona evra za odsumporavanje dimnih gasova iz Termoelektrane “Nikola Tesla A” (TENT). Memorandum će biti potpisan u Tokiju tokom predstojeće posete predsednika Srbije Borisa Tadića ovoj zemlji. Zahvaljujući tom memorandum biće rešeni veliki ekološki problemi u Obrenovcu i okolini, jer dimni gasovi već decenijama zagađuju vazduh i prave zdravstvene i druge probleme ljudima. To je regionalni problem koji se tiče 200.000 građana koji će vrhunskom japanskom tehnologijom biti rešen. Zahvaljujući tom projektu, biće eliminisano više od 95 posto dimnih gasova, a na taj način dimni gasovi mogli bi ne samo da se eliminišu već i da ono što je nekad zagađivalo vazduh bude pretvoreno u građevinski materijal, odnosno da se od ekološke štete napravi ekonomska šansa.

Memorandum o kreditu za odsumporavanje dimnih gasova iz TENT-a u martuPotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić najavio je danas da će u martu biti potpisan memorandum o realizaciji kredita od približno 200 miliona evra za odsumporavanje dimnih gasova iz Termoelektrane “Nikola Tesla A” (TENT).

Memorandum će biti potpisan u Tokiju tokom predstojeće posete predsednika Srbije Borisa Tadića ovoj zemlji.

Zahvaljujući tom memorandum biće rešeni veliki ekološki problemi u Obrenovcu i okolini, jer dimni gasovi već decenijama zagađuju vazduh i prave zdravstvene i druge probleme ljudima. To je regionalni problem koji se tiče 200.000 građana koji će vrhunskom japanskom tehnologijom biti rešen.

Zahvaljujući tom projektu, biće eliminisano više od 95 posto dimnih gasova, a na taj način dimni gasovi mogli bi ne samo da se eliminišu već i da ono što je nekad zagađivalo vazduh bude pretvoreno u građevinski materijal, odnosno da se od ekološke štete napravi ekonomska šansa.

Očekuje se da do leta bude potpisan i odgovarajući ugovor između “Elektroprivrede Srbije” i japanskih partnera, nakon čega će uslediti tenderi na kojima će učestvovati japanske, ali i druge firme.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik